publicaties natuur


2014

 • Tuimelaar en vleet graag terug in de Noordzee, pdf - waar blijven die 11 zeereservaten in de Noordzee, die er in 2015 zouden zijn? (Trouw, 8 augustus 2014). Op de site van Ongerepte-Natuur.nl zijn een paar aansprekende filmpjes te zien van dieren (o.a. reuzenhaai, dwergvinvis) die in de Noordzee zijn gefilmd en die in het artikel aan bod komen.

2013

 • Een plan voor negen nieuwe, extra grote Nationale Parken in Nederland. Een post op LinkedIn leidde tot een interview met Trouw: 'Negen parken, robuust en wild', deel 1 en deel 2, pdf (13 september 2013). Hier een link naar de oorspronkelijke post op LinkedIn (pdf). Het stuk in Trouw was op haar beurt zelfs van invloed op de besluitvorming in de Tweede Kamer. In het begrotingsdebat van EZ op 7 november j.l. riep kamerlid Stientje van Veldhoven (D66), staatsecretaris Sharon Dijksma op om de nationale parken te versterken (pdf), zichtbaarder te maken en te vergroten. Van Veldhoven diende vervolgens samen met Lutz Jacobi (PvdA) hiertoe een motie (pdf) in die met meerderheid van stemmen (PvdA, SP, CDA, D66, CU en GL) werd aangenomen! (november 2013). In oktober 2014 dienden de kamerleden Jacobi en Van Veldhoven een nieuw voorstel in om de nationale parken een grote boost te gaan geven, kijk bij wildernisnieuws voor het laatste nieuws.
 • Laat eens beren los in Nederland - Niet alleen de wolf, maar ook de bruine beer is een vlaggenschip voor topnatuur. Het stuk in de NRC maakte ook veel reacties los (NRC Handelsblad, 12 juli 2013)

2011

 • Natuursnelweg Oostvaarderswold - Wil de natuur in Nederland op termijn nog een duurzame toekomst hebben dan is de aanleg van de in het regeerakkoord geschrapte twaalf robuuste natuurverbindingen, zoals het Oostvaarderswold, onontkoombaar. Voor die twaalf natuursnelwegen is in totaal 27.000 hectare landbouwgrond nodig; dat is echter nog geen 1% van het huidige landbouwareaal in ons land (Volkskrant, 29 november 2011)
 • Ruim baan voor echte natuur op het Veluwemassief, pdf - Breng de losse natuurgebieden op de Veluwe onder een gezamenlijke beheerparaplu van het nog op te richten Nationaal Park Veluwemassief. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer kunnen hiervoor het initiatief nemen door hun Veluwse bezittingen alvast samen te voegen (Nieuwe Veluwe, nr. 1, 2011)

2010

 • Nederland heeft natuur nodig met grote 'N', pdf - De natuurbescherming moet weer terug naar de kernmissie; veiligstellen van robuuste natuur, met edelhert en wellicht ook weer wolf en de bruine beer (Trouw, 27 december 2010). De publicatie leidde onder andere ook tot een nieuwsitem op TV (Omroep Gelderland, 29 december 2010)
 • Gruwelijke natuur - De natuurbescherming zou naast de mooie plaatjes ook de minder aantrekkelijke kant van de natuur moet laten zien zoals dieren die zich voeden met een aangevreten kadaver. Het niet laten zien van de dark side van de natuur kan zich als een boomerang keren tegen de natuurbescherming. Denk maar eens aan de Oostvaardersplassen-discussie (Nieuwe Veluwe, nr. 4, 2010)
 • Avatar in de Oostvaardersplassen, pdf - In de provincie Zuid-Holland wordt met geld van filmregisseur James Cameron een Avatarbos geplant terwijl de Oostvaardersplassen in hun voortbestaan worden bedreigd (Vakblad Natuur Bos Landschap, december 2010) 
 • Natuurbeschermers moeten duidelijk zijn over hun taak - Bij het grote publiek is verwarring ontstaan over wat natuur in Nederland is of eigenlijk kan zijn. De Nederlandse natuur kan in potentie heel spectaculair zijn (Trouw, 3 juni 2010)

2009


2008

 • Nieuwe snelweg is gouden kans voor Amelisweerd - Juist door de komst van een nieuwe snelweg is natuurherstel mogelijk in de achtertuin van de Domstad. Voorwaarde is wel dat het nieuwe asfalt in een tunnel gaat (Trouw, 11 december 2008)
 • Breng Natuur onder bij Rijkswaterstaat (Trouw, 22 oktober 2008)
 • Plan Utrechtse Poort, pdf - Een nieuw 250 hectare groot struingebied in de Groene Driehoek ten oosten van de stad Utrecht. Het gaat om een nieuw en vrij toegankelijk natuurgebied. Het nieuwe natuurgebied komt tussen Amelisweerd, de Utrechtse Uithof, Zeist en Bunnik. Zie roze gebied op kaart van Plan Utrechtse Poort (pdf) en deze referentiebeelden (pdf). De landgoederen Amelisweerd, Niënhof en Oostbroek zijn nu nog door stukken landbouwgrond van elkaar gescheiden maar worden straks robuust verbonden met het Nationale Park de Utrechtse Heuvelrug. Rond 2025 zouden er in de Groene Driehoek weer edelherten, bevers en misschien ook weer wilde zwijnen kunnen worden gezien (september 2008)

2007 - 2000

 • Echte winter - Jacht is geen duurzame oplossing voor wilde zwijnen op de Veluwe (Volkskrant, 26 oktober 2007)
 • Interview in Boomblad: 'Laat mensen wennen aan de wilde natuur', pdf (Boomblad nr. 5, 2007, Pro/contra: Lynx en wolf in Nederland door Richard Esser)
 • Nederland wordt wakker: de wolf komt eraan! - We denken in Nederland ten onrechte dat de natuur kwetsbaar is (Trouw, 26 september 2007)
 • Interview in Grasduinen: 'Grotere biodiversiteit', pdf (Grasduinen, augustus 2007, Hoera het klimaat verandert door Rik Nijland)
 • Laat beren lopen in de Hollandse polder - Ooit was de bruine beer een typische Hollandse kadavereter. Haal hem terug in onze nieuwe natuur (Trouw, 30 april 2007)
 • Stop de zeehondenopvang - Mijn pleidooi voor het beëindigen van de zeehondenopvang in Pieterburen werd in drie landelijke kranten geplaatst (Spits, Metro en Trouw) en leidde tot vele, boze brieven van lezers. Helemaal onderaan op deze webpagina vind je de links naar mijn brief en de vele reacties (januari 2007)
 • Bouw een natuurpark bij Hofstra's brug - Een brug over het IJmeer en een Golden Gate voor de natuur (Trouw, 6 oktober 2006)
 • Golden Gate, pdf - Een brug over het IJmeer en een Golden Gate voor de natuur (Volksrant Online, 19 september 2006, pagina 4)
 • Nieuwe natuur in het Markermeer, pdf - Voorpaginanieuws: plan voor een groots en nieuw natuurgebied in het Markermeer van maar liefst 40.000 hectare. Zevenmaal zo groot als de huidige Oostvaardersplassen (Vakblad Groen, juni 2006)
 • Teruggeven aan natuur - Protesteert u tegen het kappen van regenwoud? Dan ook wat terug doen voor onze eigen natuur (Trouw, 4 april 2006)
 • Boer en Natuur - De natuur is beter af zonder boeren (Volkskrant, 22 juni 2001)
 • Stormschade - Een nieuwe baan voor zeehondenmoeder Lenie 't Hart? (Volkskrant, 26 januari 2000)

 

Zeehondenopvang discussie

Mijn pleidooi voor het beëindigen van de zeehondenopvang werd in drie kranten geplaatst (Metro, Spits en Trouw); de brief maakte veel emotionele reacties los

 

Reageren? Klik hier